top of page

Tek Kullanımlık Plastik Ambalaj ve Ürünler Kuzey Amerika'da Yasaklanıyor, Olası Etkileri ve Öneriler


Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan bazı eyaletler ve Kanada hükümeti tek kullanımlık plastik ambalaj ve ürünler başta olmak üzere birçok plastik hammaddeli materyallere kademeli yasaklar getirdi.


Kanada Hükümeti, tek kullanımlık plastik ürünlere yönelik yasağı uygulamaya başladı. Bunun, bir dizi büyük endüstride birçok değişimi beraberinde getireceğinden şüphe yok. 2022 yılında duyurulan ve uygulamaya konulan bu düzenlemeden kısa bir süre önce 2021 yılında bazı ABD eyaletleri de plastik poşetlere yönelik kısıtlama ve yasaklar getirmişti. Kuzey Amerika otoriteleri plastik ile mücadele ve sürdürülebilirlik alanında önemli adımlar atıyor.


Kanada'daki işletmeler ABD pazarına da hizmet verdiğinden, uyum sağlamanın sorunsuz bir süreç olmasını sağlamak için sınırlar arasında plastik yasağını anlamak işletmeler için oldukça önemlidir. Türkiye’de bulunan bir işletmeciyseniz bu konularla neden ilgilenmeliyim diye düşünebilirsiniz fakat uzmanlar, bu gibi yasak ve kısıtlama uygulamaların Avrupa Birliği bünyesinde de gerçekleşeceğini belirtiyor.

Kanada'da Yasaklanan Tek Kullanımlık Plastikler

Kanada'da Yasaklanan Tek Kullanımlık Plastikler

Kanada'da 2025 yılı sonuna kadar aşağıdaki ürünlerin ithalatı, ihracatı ve satışı yasaklanmıştır.

  • Plastik kontrol torbaları

  • Plastik çatal-bıçak

  • Sorunlu plastik içeren plastik gıda ambalajları

  • Plastik içecek taşıyıcıları

  • Plastik karıştırma çubukları

  • Plastik çubuklar

Sorunlu plastikler listesi, aşağıdaki materyallerden genişletilmiş veya ekstrüde edilmiş olan plastikleri de içeriyor.

  • Polistiren

  • Polivinil

  • Klorür

  • Okso parçalanabilir plastik

  • Karbon siyahı plastik

Eğer işletmenizin operasyonu Kanada üzerinden gerçekleşiyorsa ambalaj malzemelerinizin yasaklardan muaf olduğundan emin olmak için Kanada hükümetinin hazırladığı teknik yönergeleri incelediğinizden emin olun.

Kanada Plastik Yasağının Aşamaları

Kanada Plastik Yasağının Aşamaları

Kısıtlama ve yasaklar, tüm işletmelerin ve şirketlerin düzenlemelere uyum sağlaması adına adil zamana sahip olmalarını sağlamak için aşamalı olarak yürürlüğe girecek.

  • Plastik kasa poşetleri, çatal bıçak takımı, payet, yemek servisi gereçleri ve karıştırma çubuklarının üretimi ve ithalatı 20 Aralık 2022’de yasaklanacak. 20 Aralık 2023 yılında ise bu tür ürünlerin Kanada içerisinde satışı yasaklanacak. 20 Aralık 2025’te de ihracat yasağı uygulamaya konacak.

  • Plastik taşıyıcıların üretimi ve ithalatı 20 Haziran 2023’te yasaklanacak. 20 Haziran 2024 yılında ise bu tür ürünlerin Kanada içerisinde satışı yasaklanacak. 20 Aralık 2025’te de ihracat yasağı uygulamaya konacak.

  • İçecek kapları ile paketlenmiş esnek plastik pipetler ve benzeri ürünlerin üretim ve ithalatının hangi tarihlerde yasaklanacağı Kanada hükümetinin yayınladığı teknik yönergelerde yer almıyor. 20 Haziran 2024 yılında bu tür ürünlerin Kanada içerisinde satışı yasaklanacak ve 20 Aralık 2025’te de diğer plastik ürünlerle birlikte ihracat yasağı uygulamaya konacak.

Eğer işletmenizin operasyonu Kanada üzerinden gerçekleşiyorsa yaklaşan tarihlerden haberdar olmak için sık sık teknik kılavuz yönergelerini takip etmenizi öneriyoruz.

Kanada Plastik Yasağının İstisnaları

Yeni düzenlemeler, aşağıdaki ürünlere hala dikkate değer istisnalar getirdi:

  • Atık ve atık içeren torbalar: Plastik çöp ve kompost torbaları gibi şeyler gerekli görüldüğü için hala satışa uygundur.

  • Transit ürünler: Bir varış noktasından Kanada üzerinden nihai sevkiyat varış noktasına kadar transit olan plastik mamul ürünler de muaf olarak kabul edilir.

  • Temel ihtiyaçlar için tek kullanımlık pipetler: Plastik pipetler, erişilebilirlik açısından mağazalarda ve sağlık tesislerinde dağıtım için hala uygundur.

Amerika Birleşik Devletleri'nde Plastik Ambalaj Yasakları

Amerika Birleşik Devletleri'nde Plastik Ambalaj Yasakları

ABD'deki bazı eyaletler geri dönüşüm altyapısını uygulamaya koyarken, diğerleri plastik poşet kullanımını tamamen caydırmak için yasaklar ve para cezaları uyguluyor. Kanada'nın aksine ABD, şu anda tek kullanımlık plastik poşetlerin kullanımını azaltmaya odaklanmış durumda.

Eyalet genelinde plastik poşet kullanımını aktif olarak yasaklayan ABD eyaletleri ise şunlar:

  • Kaliforniya

  • New York

  • Hawaii

Bu eyaletler ile birlikte, ABD genelinde yaklaşık 300 belediye plastik poşetlere ilişkin düzenlemeler, yasaklar ve ekstra ücretler getirdi. ABD'deki plastik poşet yasaklarından haberdar olmak için interaktif haritayı ziyaret edin.


ABD Plastik Torba Yasaklarının İstisnaları

Eyalete bağlı olarak, bazı plastik poşetler yasaktan muaf tutulabilir. Daha kalın, daha güçlü plastikten yapılmış plastik torbalar yeniden kullanılabilir olarak kabul edilebilir ve bazı alanlarda bu tür plastik yasaklarından muaf tutulabilir.

Plastik Materyal Yasakların Kuzey Amerika'daki Etkileri

Hem Kanada'da hem de ABD'de tek kullanımlık plastiklerin yasaklanması, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok endüstride ambalaj çözümlerinde çok sayıda değişikliği teşvik edecektir:

  • Gıda

  • Restoran, hizmet

  • Perakende

  • E-ticaret

Kanada'da uygulamaya konulan düzenlemeler, 2030 yılına kadar plastik atık akışını ortadan kaldırmaya yönelik aslında çok daha büyük bir girişimin parçası olarak görülüyor. ABD ve Kanada'da da uygulamaya konulan yasaklardan sonra perakende mağazaları ve restoranlar gibi fiziksel yani çevrimdışı bir şekilde satış yapılan yerlerde faaliyet gösteren işletmelerin hızlı düzenlemeler yapması ve çevre dostu alternatifleri tercih etmesi gerekecek.

Plastik Materyal Yasakların Kuzey Amerika'daki Etkileri

Ambalaj endüstrisi ayrıca Kanada ve ABD pazarlarına daha etkin bir şekilde hizmet etmek için yeni çevre dostu çözümleri ayarlayacak ve geliştirecek. Her iki ülkede de ambalaj endüstrisi sürdürülebilirlik misyonlarında daha fazla kurumsal sorumluluk üstlenen daha fazla işletme ile çevre dostu ambalaj alternatiflerine bir miktar geçiş yaşadı.

Çevre Dostu Ambalaj Alternatifleri

Piyasada halihazırda bir dizi farklı endüstri tarafından yaygın olarak kullanılan plastiğe bir dizi alternatif bulunmaktadır. Çevresel sorumluluk misyonuna sahip işletmeler tarafından popüler hale getirilen çevre dostu alternatifler de son zamanlarda ambalajın ana akımına girdi. Bu yasaklar arasında kabul gören çevre dostu plastik alternatifleri ise şöyle:

  • Kâğıt torbalar

  • AYPE Torbalar

  • Dokunmamış PP Torbalar

  • Pamuklu Çantalar

  • Bambu Pipetler

  • Krafttan üretilen kâğıt kutular

  • Oluklu karton koli ve kutular

Kuzey Amerika’da Plastik Ambalaj ve Ürünlere Uygulanan Yasaklar ile İlgili Varmamız Gereken Sonuçlar

Tek kullanımlık plastik alternatiflerin kendi dezavantajları olmasına rağmen, alternatifler tek kullanımlık plastiklerin çevre üzerindeki uzun vadeli etkilerinden daha ağır basmaktadır. Kuzey Amerika'da plastik yasaklarının artan ivmesi ile olası yasak ve kısıtlamalar için alternatiflere daha erken geçiş yapmaya hazırlanmak, işletmenizi daha büyük sürdürülebilirlik girişimleri alanında avantajlı duruma getirecektir.


Yerel yasaklar ve yönetmelikler kapsamında kabul edilen tek kullanımlık plastik poşetlerin yerini almak için birkaç etkili alternatif seçenek daha bulunmaktadır. İçeriğimizin devamında bu tür alternatif ambalajlar hakkında önerilerde bulunacağız. Ayrıca ambalajınız için çevre dostu alternatifleri tartışmak için bizle iletişime geçebilirsiniz.

Yasakların Olası Türkiye Etkileri

Avrupa Birliği’ne uyum sağlama amacıyla Türkiye’nin, AB ile birlikte eş zamanlı yürüttüğü birçok politika bulunmakta. Dolayısıyla sürdürülebilirlik ve geri dönüşüm konularında da Avrupa Birliği’nin yürüttüğü çalışmalar Türkiye’de de uygulamaya konuluyor.


Avrupa Birliği ülkelerinde plastik ambalaj ve ürünler hakkında uygulanan kısıtlama ve yasakların kademeli olarak ülkemizde de uygulanmaya başlaması uzmanlar tarafından muhtemel olarak görülüyor. Ambalajda sürdürülebilirlik konusuna değindiğimiz içeriğimize buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Şimdi gelin bu kısıtlama ve yasaklardan muaf olmanızı sağlayabilecek sürdürülebilir ambalaj seçeneklerine göz atalım.

Plastik Harici Ürün Önerilerimiz

Koliler

Koliler

Packmore ürün yelpazesindeki koliler tek ve çift oluklu olmak üzere iki kategoriye ayrılmaktadır. İhtiyacınıza göre bu iki tip koliden ürününüze uygun olan boyuttaki ambalajı seçebilirsiniz. Tek oluklu olan koliler çift oluklara göre daha ince yapıdadır fakat fiyatları daha düşüktür. Bu nedenle eğer kırılgan bir ürün için kullanmayacaksanız tek oluklu koliler sizin ihtiyaçlarınıza daha uygun bir seçenektir. Çift oluklu koliler, kırılgan ürünler için daha uygun yapıdadır. Bu üründe de farklı boyut seçenekleri bulunmakta.


Packmore, daha büyük boyutlarda koli ihtiyaçları olanlar için müşterilerine taşınma kolisi adında bir ürün tipi sunuyor. Kraftan üretilen bu ürünler şu anlık, 32 desi ve 24 desi olarak iki ayrı boyutta listeleniyor. Taşınma kolileri çift oluklara sahip kalın kartonlardan oluşuyor.

Karton Kutular

Karton Kutular

Karton kutu, ürünlerin saklanmasında ya da paketlenmesinde kullanılan bir ambalaj malzemesidir. Mukavva kutu ya da kraft kutu olarak da bilinir. Packmore ürün yelpazesindeki karton kutular 3 kategoriye ayrılmaktadır.


Standart kutular genel olarak kullanılan en yaygın karton kutu tipidir, eğer işletmenizin özel bir ambalaj ihtiyacı varsa diğer Packmore ürünlerine de göz atabilirsiniz.


12 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page